Dějiny umění národa českého. - Lehner, Ferdinand Josef, 1837-1914 (tiskem a nákladem České grafické společnosti Unie, 1905)
Druhá část druhého svazku prvního dílu monografické práce mapující historický vývoj dějin umění na českém území je zaměřen na románský sloh a jeho projevy v architektuře, zejména církevního charakteru.