THEATRVM oder Schawbuch, Allerley Werckzeug vnd Rüstungen, des Hochverstendigen Sinnreichen Mathematici, Iacobi Bessoni, auß dem Delphinat : Mit einer augenscheinlichen Erklerung Francisci Beroaldi, auff alle vnd jede Figuren: Desgleichen mit nottwendigen vnd nutzlichen, vnd biß auff dise zeit niemals in truck außgangnen, Vermehrungen, gebessert vnd illustrirt - Besson, Jacques, 1540-1576 (durch Jacob Foillet, 1595)
Každá rytina je doprovázena legendou uvádějící, jak nástroj/stroj postavit a jak má fungovat. Besson představuje čtyři hlavní řady strojů: vodní zvedací stroje, mlýny, jeřáby a navijáky. Často navrhuje prostředky ke zvýšení síly, aby mohl nahradit dva nebo tři pracovníky jedním.